27. nov, 2014

27 Nov. Dag +294. Flera sjukhusbesök.

Jag tar dagarna i ett lugnt tempo, jag trodde att när man är hemma så skulle kanske tiden inte gå så fort, men ärligt talat så förstår jag inte riktigt vad dagarna tar vägen?  ( Har ni hört det förut?)
Som jag berättat tidigare så försöker jag aktivera mig med små projekt här hemma, finns ju en hel del ”marktjänst” jag kan syssla med. Inte så roligt kan man tycka, men jag minns tydligt den tiden när jag inte kunde röra mig ur soffan, kunde inte läsa, kunde inte ta fram mat till mig själv, m.m.,,puhh det var jobbiga dagar. Med tanke på den tiden som var då så tycker jag att det är ganska ok att pyssla med lite vardagliga sysslor här hemma nu. Jag njuter utav att kunna röra mig utan att bli andfådd och få ont, jag kan gå i våra trappor här hemma upp och ner flera gånger, jag behöver inte tänka mig för eller ”spara” på stegen. Den nya kraften jag känner är helt underbar.

Sedan förra inlägget har jag hunnit med en del olika besök på Sahlgrenska och Varbergs sjukhus.
I Varberg var jag kallad till mammografi och ultraljuds kontroll, det är tre år sedan jag opererade bröstcancern. Efter cellgifter och benmärgs transplantation har jag varit orolig för att det ska bli någon ”cell rörelse” i brösten, men allting såg bra ut och jag kan slappna av lite grann igen. Det tar ca fem år innan man blir friskförklarad. Men med den cancer historiken och de erfarenheter jag har så vågar jag nog aldrig slappna av riktigt.

Förra veckan på SU röntgade jag matstrupen. Jag fick svälja en kontrastvätska samtidigt som de genomlyste halsen, jag tittade också på bildskärmen och man såg tydligt sväljrörelsen och vilken väg vätskan tog. Bmt läkarna hade varit oroliga för om någon mat kom vid sidan om, eftersom jag hostar så fort jag äter, men det var inget sådant problem.
Sedan fick jag lägga mig på magen och med ett sugrör suga upp en trög och seg vätska för att sen svälja den klunkvis. Därefter fick jag ligga på rygg med benen nittio grader upp i luften och samtidigt hosta. Vet inte riktigt vad de såg med de två sista "övningarna".
Det var en intressant undersökning iallafall.

Dagen efter röntgen var det ett nytt besök hos öron näsa halskliniken på SU, också kontroll utav halsen. ÖNH läkaren använder fiberoptik, en liten kabel med ”kamera” används. I ena änden tittar läkaren igenom något som ser ut ungefär som en lupp och längst ut i andra änden är ”kameran”. Kabeln förs upp i näsan och ner i svalget, näsan används som ett slags stativ för att kunna se halsen ordentligt uppifrån. Läkaren kunde se att jag får utslag i halsen när jag äter men annars såg allt bra ut. Hon hade även svaret ifrån röntgen där man utesluter Gvh,,,Skönt ! och inga andra konstigheter syntes till.
Jag antar att mina sväljproblem kommer att ge med sig med tiden. Det har trots allt blivit bättre.  

Igår var jag hos Odontologen på SU för kontroll utav tänderna och munnen. Han kunde konstatera att jag fortfarande har Gvh i gommen. Det är därför jag är torr i munnen och smakerna inte ”sitter riktigt”. Jag behöver trots det inte skölja med kortison nu. Bra !
Det här har också blivit mycket bättre än vad det var tidigare.

Dagens besök på Bmt var som vanligt inget speciellt utöver provtagning. Hb´t hade gått ner en del men det är inget jag känner av, däremot hade trombocyterna ökat så det var ju bra.

Hb 118 (ner 21)
Vita 4.3 (upp 0.2) 
Trombocyter 118 ( upp 9)
Neutrofila 3.2 ( ingen förändring )

Njurarna 100, har minskat med 9 enheter.
Tryck 130/80
Puls 71
Syre 98%

Inget att klaga på här inte, ser jättebra ut.

Tyvärr ingen sänkning utav kortison eller sandimmun

Jag frågade om järnvärdena idag och efter första blodtappningen så hade FE gått ner ifrån 3000 till 1700. Läkaren tyckte det var en stor förändring på bara en tappning, och menade att det kan ”hoppa” upp och ner lite grann,,, hmm?
I januari tar det FE-värdet igen då blir det spännande att se resultatet.

Nästa besök och inlägg blir 11 Dec.

Jag önskar Er alla en riktigt ljus, mysig och trevlig första advent.