12. mar, 2015

12 Mar. Dag +400. Benmineralmätning, Gåstavar & Vaccin.

Förra veckan började med ett besök på Mölndals sjukhus, där skulle jag få göra en benmineralmätning, alltså kontrollera om skelettet har tagit skada utav kortisonbehandlingen m.m. Man skulle kunna tro att provet/mätningen består utav ett biopsiprov/benbit, men så var det inte som tur var. Mätningen är helt smärtfri och fungerar som en röntgen.  

Innan jag fick lägga mig på britsen mätte sköterskan mig, enligt den mätstocken var jag 167,6cm lång det betyder att jag skulle ha krympt med 1.4cm ifrån mina normala 169cm ??
När jag lagt mig på britsen så går det en ”arm” över halva britsen (se bilden) och den rör sig upp och ner utmed kroppen beroende på vilka delar de ska mäta. I mitt fall mätte de först bäckenet och höftkulorna, därefter ländryggen och kotorna. Undersökningen var över på ca 20 minuter och svaret ska komma inom fyra veckor, hoppas inte jag är benskör.
Jag äter medicinen Alendronat  en tablett i veckan mot benskörhet och två kalktabletter om dagen för uppbyggnad utav skelettet.

En något roligare upplevelse förra veckan var ett besök hos frisören. Det är andra gången jag klipper mig nu, inte för att håret är så långt utan mer för att det växer ojämnt. Nacken och kring öronen växer mer än mitt upp på huvudet (virveln). Eftersom jag vill ha en något längre frisyr, så har min frisör en plan för hur hon klipper och var tredje månad är det tänkt att jag ska klippa mig. Nu tycker jag det går väldigt långsamt med hårväxten och färgen är ganska tråkigt råttfärgad, men håret är tjockt så jag ska inte klaga, det kommer bli bra så småningom och troligen kommer solen att bleka håret lite grann och det tror jag blir bra, eftersom jag är blond ifrån början, i annat fall blir det till att lägga slingor.

I måndags denna veckan skulle jag gå på promenad och tog för första gången sedan hemkomsten ifrån sjukhuset fram mina gåstavar. Jag har inte vågat mig på det tidigare eftersom jag inte har kunnat hålla någon högre hastighet vid promenaderna och använder du stavar så blir det automatiskt att du ökar farten och ”får med” armarna på ett annat sätt. Jag har varit rädd för att få en sorts muskelkramp i armarna som jag har haft ett par gånger tidigare om jag använde stavarna.   
Men promenaden gick jätte, jättebra, samma runda som tidigare inte så långt ca 3km men med dubbla hastigheten, och mitt surr i ryggen är på väg att försvinna. Jag tog en promenad även i onsdags med stavarna och den var lika bra.
Jag vågar mig inte på den långa rundan ännu på 6km men inom någon månad hoppas jag kunna gå den också.

Besöket på BMT idag var bra, jag fick min andra utav tre vaccinationer utav difteri. Värdena är sig lika inga större skillnader. Tyvärr är trombocyterna TPK lite låga på 99 men läkaren menar att det är vanligt. Normal värde ligger på 265.
Jag undrade om jag kanske skulle ta och lämna ett benmärgsprov bara för att utesluta sjukdom och hon skulle ta upp det till diskussion på deras veckomöte. Får höra vid nästa besök vad som beslutades.

HB 121 (ner 6)
Vita 3.5 (ner 0.2)
TPK 99 (upp 6)

Njurar 108, fortfarande något högt.

Tryck 116/79
Puls 65
Syre 100%

Bra tryck och puls.

På måndag den 16 Mars ska jag äntligen till ögonläkaren. Hoppas Gvh´n har lugnat sig och att bindhinne inflammationen har lagt sig. Ögonen är fortfarande mycket torra och jag måste droppa Artelac men inte lika frekvent som tidigare. Kortison sänkningen som gjordes för två veckor sedan märktes tydligt i ögonen på så sätt att de blev torrare och ”grusigare”.
Men nu hoppas jag ögonläkaren säger att det är fritt fram att skaffa glasögon så jag kan börja se igen. Verkligen jobbigt att inte kunna läsa ordentligt.

Jag gör ett inlägg redan på måndag 16 Mars och berättar hur det gick.

Nu önskar jag Er en riktigt solig, underbar helg och att vi alla kan ladda batterierna  🙂