16. mar, 2015

16 Mar. Dag 404. Äntligen "grönt ljus" hos ögonläkaren.

Idag var det då äntligen dags för besöket hos ögonläkaren.  
Jag berättade för henne att jag längtat efter det här besöket och att min ända fråga idag var om jag kunde skaffa glasögon?

Hon började med en mycket noggrann synundersökning och gjorde ett flertal anteckningar, och sa sen – Javisst! Nu ska det gå bra med nya glasögon, ögonen har inte ändrat sig något nämnvärt.
En sådan lättnad jag kände, för fy sjutton vad jobbigt det är att ha en ”dimmsyn”, och som om det inte var nog med det, ögonen är torra och "grusiga" också. 
Imorgon ska jag beställa tid hos optikern. Anteckningarna läkaren har gjort ska jag ta med till optikern.

Därefter skulle ögonen undersökas lite mer på ”djupet”. Hon började med att droppa den gula bedövningsvätskan i ögonen, den svider ganska så rejält men svedan går efter någon minut (ser ut som om man fått gulsot.)
Hon måste bedöva ögat för att kunna mäta trycket. Jag fick placera ansiktet/hakan i en ställning och hon hade själva apparaturen framför ögonen (så klart), sedan tittar man in i ett blått ljus med ett öga i taget och hon för fram en sorts ”sugkopp” mot ögat och placerar den på ögat i några sekunder och mäter trycket.
Efter det lyser hon med ett ljus skarpt som laser in i ögat för att se synnerven och blodkärlen.

Synnerven ok
Blodkärlen ok
Trycket var 12 – helt normalt.  
Inga tecken på gråstarr (vanligt efter cellgiftsbehandling och kortison)

Tyvärr finns fortfarande Gvh i ögonen (frånstötning utav donatorn) men på en skala ett till fyra, så är det nu nere på ett. Hon menar att jag kommer att få dras med den Gvh´n en längre tid, vilket är väldigt vanligt, så det är bara att fortsätta droppa ögonen på dagen och använda ögonsalva till natten.  
Vänster öga var något torrare än höger.

Vid mitt förra besök hos henne, beskrev hon mina ögon som ”smutsiga fönster” men idag var de mer som ”dammiga fönster” så det är ju trots allt ett framsteg.

Jag är orolig för hur kortison sänkningen ska påverka ögonen, men jag får ta ”en dag i taget” och troligtvis ha ett stort tålamod.

Mitt nästa inlägg och besök hos Bmt blir torsdagen 26 Mars, redan nästa vecka. Önskar Er alla bra dagar till dess.