26. mar, 2015

26 Mar. Dag 414. Osteoporos & Sänkning kortison.

 

I tisdags var jag hos optikern och provade ut tre olika slags glasögon. Ett par vardags progressiva, ett par terminal/arbetsglasögon även dessa progressiva, och ett par läsglasögon till mitt korsord och bok på kvällen.  Det skulle ta ca tio dagar innan de är klara, så nu snart ska jag äntligen kunna se utan att kisa hela tiden.

 

Idag fick jag svaret ifrån benmineralmätningen den 12 mars. Jag har helt klart fått osteoporos/benskörhet. De såg en förändring i skelettet och i ryggkotorna som pressats ihop något, det förklarar varför jag krympt 1.4 cm till 167.6. Detta är ett resultat utav bl.a cellgiftsbehandlingen och de stora kortisondoserna jag ätit under en längre tid, även tamoxifen (antiöstrogen) påverkar skelettet negativt.

Jag blev överraskad av resultatet, trodde inte att jag skulle drabbas, jag som alltid tränat och varit i rörelse mer eller mindre i hela livet.  Jag glömde helt utav att fråga vilken grad av benskörhet jag har, det måste vara olika, ska fråga nästa gång.
Läkaren ordinerade förutom de tabletter jag tar varje dag, plus en veckotablett, att gå med mina stavar och att börja jogga. Jag får absolut inte röka och det är inga problem eftersom jag inte röker och att gå ner för mycket i vikt är inte heller bra.
Joggningen får nog vänta ett tag, först ska jag försöka gå ”den långa rundan” som jag inte provat ännu med mina stavar, därefter (framåt sommaren) får vi se om jag kan springa ut i spåret.
Ett utav mina mål efter transplantationen har hela tiden varit att jag vill åka skidor igen och jag har ofta visualiserat mig själv i alperna. Läkaren trodde att om jag åkte i flacka backar så skulle det fungera, vi får väl se vad detta ”tar vägen”.  

Idag var det blodtappning igen, men denna gången tog vi bara 3dl, mot normalt 4dl eftersom vid förra tappningen kände jag av hjärtat efteråt med en del dubbelslag.  

Sedan ett par månader tillbaka har jag sett att jag är röd i armvecken. Visade läkaren det idag och precis som bebisar (jag är ju inte så gammal) så har jag fått böjveckseksem. Immunförsvaret är inte på topp så det är en del prickar och utslag som man får på huden mest hela tiden, de kommer och går, därför reagerade jag inte direkt när jag blev röd i armvecken, men nu var det mer ilsket rött.
Läkaren skrev ut en kortisonsalva.

Jag har också sedan några månader tillbaka känt utav illamående efter mitt intag utav mediciner på morgonen, jag försöker nu dela upp de olika tabletterna så jag inte tar alla på en gång och det har blivit något bättre, men fortfarande känner jag mig ”kymig”. Läkaren kände på min mage och vid ”sola plexus” var det ömt. Jag har fått en liten magkatarr, så det är bara att börja med Omeprasol igen (magsårsmedicin), det brukar hjälpa fort.  Medicinlistan är fortfarande lång.

Kortison……….Aciclovir………..Bactrim……..Fluconasol…….Sandimmun…….Alendronat……Kalciopes och Tamoxifen.

Idag sänktes kortisonet med 2.5mg varannandag. Alltså 5mg / 2.5mg omväxlande. Skönt, får hoppas ögonen håller och inte blir värre.

Mina trombocyter har fram till idag varit låga och ”hoppat” upp och ner, så vid förra besöket frågade jag om ett nytt benmärgsprov. Läkaren hade tagit upp frågan på deras veckomöte och de kom fram till att i nuläget behövs det inte, men skulle jag känna av en osäkerhet och vara orolig för att sjukdom har kommit tillbaka så får jag beställa ett prov. Läkarna menar att låga Trombocyter också kan vara en typ utav kronisk GVH och att man kan få dras med det flera år.

Jag tänker att jag gör ett benmärgsprov till hösten, jag vågar helt enkelt inte just nu. Jag är inte rädd för provet, utan för svaret.
Så länge de övriga proverna håller sig bra så får jag tro att inga cancer celler finns kvar.   

Dagens prover var jättebra!

HB 131 (upp 10) !!
Vita 4.5 (upp 1 ) !!
Trombocyter 131 ( upp 32 ) !! Skönt…….
Neutrofila 2.8

Blodtappningen gör nytta. Järnet/FE har sjunkit till 1300 ifrån 1700 sedan 27/11 och 3000 sedan den 15/9. På god väg neråt.

135/83 Trycket idag var något högt, jag kom in direkt till provtagningen och fick ingen vila i väntrummet.
67 i puls.
100% syre.

Nästa inlägg och besök hos BMT blir torsdagen 9 April.

En solig lördag ser vi fram emot, sommartiden likaså och lite ledigt i påsk. Önskar Er alla en trevlig helg och en riktigt Glad Påsk !!