6. aug, 2015

6 Aug. Dag +547. Ett vanligt besök hos BMT

Jag har anmält mig till en helgs rehabilitering!

Om man blir medlem hos Cancer rehab fonden så har man möjlighet att söka någon utav deras rehab helger. Dessa finns på flera ställen i landet och för olika cancerformer. Cancer rehab fonden är en ideell organisation som samlar in pengar för att cancerdrabbade ska kunna få rehabilitering. Jag har sökt sista helgen i oktober till Mösseberg i Falköping, jag håller tummarna att jag kommer med, då eller senare i höst.
Innan jag sökte tänkte jag mycket på om det här verkligen skulle passa mig, det är ju inte så att jag är deprimerad eller mår speciellt dåligt (just nu). Men när jag tänker tillbaka på vad jag har gått igenom de sista ett och ett halvt åren och dessförinnan 12 år med sjukdom, då ryser jag så nackhåren reser sig och jag känner mig nästan illamående.
Jag tror att det kan vara bra att få prata, reflektera och kanske få tips på hur man hanterar sin gamla och nya situation och sina ibland negativa tankar. Rädslan att få tillbaka sjukdomen finns där hela tiden och det behöver också bearbetas.

Den 27 Juli började jag min arbetsträning igen, 5 tim 3 dagar i veckan, fysiskt fungerar det bra, jag har bra ork och minnet kommer tillbaka mer och mer, men som jag berättat tidigare så är ögonen/synen ett stort problem. På eftermiddagarna har jag en dim och dubbelsyn utan dess like. Det har till och med varit svårt att köra bil hem ifrån arbetet. Jag blir ofokuserad, jag ser vägen men det känns rörigt.

I måndags 3 augusti var jag hos ögonläkaren, äntligen!. Innan undersökningen fick jag två olika droppar, en sort som öppnade pupillen ordentligt och en gul sort med bedövning. Vilken utav dropparna som sved värst det vet jag inte, men det går hyfsat snabbt över. Först tittade hon med något som liknar en laserlampa, man blir rejält bländad men det fungerar bra. Därefter fick jag sätta mig framför en speciell kamera med ett objektiv väldigt nära ögat. Fotot togs med en rejäl blixt som lös upp hela ögat och bilden fördes över till datorn så man med en gång kunde se på skärmen, så klart! det är inga konstigheter nuförtiden, men i alla fall väldigt intressant att se sitt öga på det sättet. Hon hittade inget fel på min lins eller gula fläcken, däremot är ögonen som ”smutsiga fönster” igen, så nu startar en behandling med droppar.
Tre gånger om dagen droppar jag kortison, däremellan droppar jag fem gånger om dagen andra ögondroppar och till kvällen tar jag i ögonsalva. Detta ska jag hålla på med i sex veckor till 14 september. Ett återbesök och utvärdering blir efter ca halva tiden 27 Augusti.
När jag lämnade kliniken var jag väldigt ljuskänslig och såg märklig ut, ögonvitan var gul och pupillen så stor att ögat var alldeles svart. Såg ut som jag tagit någon drog.
Redan dagen efter besöket, och ett antal droppar märkte jag en förbättring i ögonen. På arbetet såg jag mycket bättre både tisdag och onsdag förmiddag, till och med kvällarna var bättre, och i skrivande stund fungerar det hyfsat bra, lite suddigt och dubbelseende men helt ok eftersom klockan är halv fem.

På måndag 10 augusti börjar jag arbeta 50% ”på riktigt”, alltså ingen arbetsträning längre. Ytterligare ett steg i rätt riktning.

Imorgon fredag ska jag lämna ett blodprov som gynekologen har ”beställt”, CA-125 det är en tumörmarkör för cystor. Jag har en cysta på äggstocken som jag haft i många år och har inte kunnat operera bort den eftersom jag varit infektionskänslig. 
När jag tänker på alla nya celler som arbetar i min kropp och att immunförsvaret inte fungerar helt så blir jag orolig för att elakartade celler inte ”tas om hand” ordentligt och att det ska bli något allvarligt med den här cystan eller med livmodern.
Jag lämnade ett CA-125 prov den 18 Juni och det var förhöjt något. Gynekologen tycker inte att den höjningen skulle vara ett tecken på cancer. Men hon säger också att jag är i riskzonen för en livmodercancer, så därför, ska jag så snart jag bara kan operera bort allt. Men nu ska jag inte ”måla svart” på väggen utan jag tar en dag i taget och tänker positivt.

Proverna idag hade sjunkit något sedan förra gången, hoppas bara det är en tillfällighet.

HB 123 (ner 14 ) !
LPK 3.2 (ner 0.2)
TPK 98 (ner 7 )

Neutrofila 2.0 +-0

Tryck 120/70 Bra !

Ferritinet (järn) togs det ett prov på idag, ska bli spännande till nästa gång att se hur mycket järnet sjunkit i kroppen nu efter alla blodtappningar.

Ingen medicinering förändrad, fortsätter med 2.5mg kortison och immunhämmande sandimun, plus de övriga aciklovir, bactrim, kalciopes, tamoxifen och alendronat.

Nästa besök och inlägg blir först om ca en månad den 3 Sept.

Jag önskar Er alla bra dagar och hoppas att augusti bjuder på lite sensommar värme.