4. feb, 2015

4 Feb. Dag +364. Ett års dagen !

Virustider !!
Söndagen den 18 januari (direkt efter förra inlägget) blev jag ”attackerad” utav virusar. En rejäl förkylning med hosta som hette duga. Måndag till onsdag låg jag i soffan hela dagarna och var precis utslagen, nätterna tillbringade jag sittandes i sängen. Det var knappt den starka hostmedicinen Cocillana-Etyfin fungerade. Torsdag var jag uppe på benen, behövde inte ligga hela dagen och Fredag vågade jag mig ut för att handla lite, men det var svettigt och jobbigt, det skulle jag naturligtvis inte gjort. Sen har det blivit något bättre, men nu kom slemhostan!! Jag har aldrig haft slemhosta innan, och fy vad jobbigt det är, känns som man ska drunkna. Förstår bättre reklamen på tv nu om de olika preparaten som finns att köpa. Själv provade jag Bisolvon och det har hjälpt hyfsat, men fortfarande efter 17 dagar är jag inte fri ifrån hostan och en rinnande näsa. Puhhh…skulle vilja skölja ur lungorna.
Bröstkorgen, ryggen och under armarna värker som sjutton nu efter allt hostande.

Jag har trots allt haft tur med min förkylning hittills. Jag fick aldrig någon feber och förkylningen har inte blivit bakteriell. Hade det övergått i bakterier i halsen, lungorna eller öronen då hade jag fått feber och blivit inlagd för starkare medicinering och det förloppet kunden blivit så mycket värre.
  
Efter de tre första dagarna i soffan ringde jag Bmt (jag var orolig för om förkylningen skulle övergå i något allvarligare) för att konsultera om jag eventuellt skulle byta antibiotika, jag tar 800mg Bactrim (antibiotika) varje dag, men de tyckte att jag skulle avvakta.
Läkaren tyckte det var bra att min kropp klarade förkylningen så pass bra ändå och att undermedvetet så stärker det också mitt självförtroende.  

Ett årsdagen idag !

Tänk att för precis ett år sedan fick jag mina celler. Det var ett högtidligt ögonblick. Den 3 februari åkte en sköterska till Tyskland för att hämta dom. Kommande natt tvättades cellerna på Sahlgrenska och på dagen den 4 februari, startade man droppet till mitt nya liv. Två sköterskor kom in på rummet med en påse som innehöll en rosa vätska, det var cellerna. (Jag trodde de skulle vara rödare, mer blodfärgade). Det var viktigt att cellerna tillsammans med någon ”sköljvätska” droppade in i en bestämd hastighet, det hela tog ca 30minuter, och sen började den långa väntan.

Vid provtagningen idag på Bmt så fungerade inte min portacat (dosa under huden) sköterskan satte nålen som vanligt men det kom inget blod. Vi tror att ibland har den slangen som går ner i blodådern på något sätt sugit sig fast på insidan ”väggen”. Den brukar fungera klanderfritt, men så ibland ”bråkar” den. Typiskt just idag eftersom på ett årsdagen tar de en hel drös med prover. Hon stack mig i armen istället och det gick bra idag. Hela tretton rör skulle de ha utav mig.  Bl.a sänka, njurar, lever, blodstatus, hepatit, chimerism, ferritin, hb, lpk, tpk och några fler som jag inte vet vilka det var.

Det var en ny läkare idag som jag inte träffat tidigare, hon arbetar mestadels på den avdelning där jag låg inne, men vi har under denna långa tid gått om varandra.  Hon sänkte mitt kortison idag, äntligen! med 2.5 mg varannan dag. Det betyder att jag ska ta precis som nu 7,5mg udda datum och sen 5mg jämna datum (bra sätt att komma ihåg). Jag har ju skrivit tidigare att de är väldigt försiktiga med sänkningen, och det påtalade hon idag också.
Ögonen bråkar fortfarande (Gvh/ifrånstötning) och jag har svårt för att läsa, så nu efter denna försiktiga sänkning utav kortison så får jag känna om det blir värre i ögonen eller inte.  
Jag frågade henne hur det var med mina matrestriktioner, alltså att jag inte får dricka juice/yoghurt med snälla magbakterier eller äta kallrökt/gravad lax, lufttorkad skinka och mögelostar. Tyvärr så gäller dessa restriktioner fortfarande och ska så göra i hela ETT år till, sååå tråkigt!  jag saknar verkligen en god Brie ost….Nåja, det finns annat gott och jag skulle aldrig våga chansa.  

Mina värden idag är jag riktigt nöjd med, känner ingen oro den här gången.

HB 127 (ner 3)
Vita 4.0 (upp 0,2) !
Trombocyter 129 (upp 30) !!
Neutrofila 2.8 (upp 0,3) ! undergrupp till de vita.

Tryck idag 119/76
Syre 99%
Njurvärdet 107, något högt.

Nästa inlägg blir i slutet utav februari, jag ska försöka få en tid hos ögonläkaren då, och i samband med det ett besök hos BMT. Jag återkommer med tiden i detta inlägg

( redigerat 16 februari, se nedan)

Till dess så önskar jag Er alla en kall, krispig och härlig februarimånad. Nu är det inte långt kvar till solen börjar värma på allvar. 

16/2. Nästa inlägg blir onsdagen den 26 Februari.