23. jan, 2014

Torsdag 23 Januari - En helomvänding. Samtal ifrån Sahlgrenska

Först vill jag säga Tack!! till alla vänner som skriver och stöttar mig . Kram till Er.

Då kom alltså den dagen som man undrat över hur den skulle bli ? flyta på som en vanlig dag, kanske långsam, kanske ledsam. Det blev en blandning.

Började som en vanlig dag med att jag gick upp 7.30, åt frukost ihop med TV1´s morgonprogram. Därefter arbetade jag med ett par uppgifter jag tagit med ifrån jobbet, skulle gjort klart dessa tidigare men det har varit mycket Sahlgrenska den sista tiden.

Sen blev det lunchtid, hemmagjord pizza ifrån gårdagens middag.
Läkarna säger att det är bra att ha lite "extra kött" på benen. Därför har jag lyckats gå upp 5kg sedan i sommras, det har inte varit svårt :) Vem gillar inte mat ?  

Vid två tiden kom då samtalet ifrån min läkare. Mina blaster har skjutit i höjden.

Före Jul hade jag 5.7% blaster i benmärgen, gränsen är 5% för den behandlingen som var tänkt till mig. Därför fick jag då ta cellgiftssprutor i två veckor med hopp om att blasterna skulle sjunka.  
Idag fick jag besked att sprutorna inte har hjälpt, blasterna har istället ökat till 11 %. Vid 20 % har du en "hel" leukemi. Läkarn menar nu att jag har en "halv" leukemi och att behandlingen kommer att bli tyngre och under en längre tid, precis som vid en "hel" leukemi. Man kommer att "radera" ut hela benmärgen. Biverkningarna kommer att vara desamma men värre. Transplantations datum är nu istället för 31 Jan den 4 Feb.
Skulle man inte gå in med den här starka behandlingen är risken stor att grundsjukdomen kommer tillbaka inom några månader, och då har man ett mycket dåligt utgångsläge för att behandla igen.

Min grundsjukdom är MDS 5q- och att den kan konvertera till leukemi är en risk jag levt med i alla år, synd bara att sjukdomen exploderar precis nu, eller kanske det trots allt är tur i oturen. Nu "sopar" man undan allt och förhoppningsvis får jag en ny fräch benmärg. 

Börjar med "Permis."

Imorgon skriver jag in mig på Avd 140. Därefter blir det inläggning utav en CVK ( central ven kateter ) ur den kommer det tas en massa prover och behandlingar ges. Imorgon börjar också den nya cellgiftskuren, den består utav 3-4 dagars cellgifter i "påse" , sätts som dropp.
Dessa är ganska snälla så läkarn tror att jag kan få permis fredag kväll, och helgen, men ny påse på lördag och ny på söndag, mår jag bra kan jag vara hemma t.o.m måndag.
Måndag eller Tisdag börjar den tunga behandlingen, därefter blir jag kvar som planerat.

Beskedet idag var tungt känslomässigt och nu vill jag inte ha fler överraskningar.
Jag hoppas och tror att jag trots allt har förberett mig på vad som komma skall.