24. jan, 2014

Fredag 24 Januari - Inskrivning, CVK inläggning & Cellgifter

Det blev en lång dag. Kom till Sahlgrenska kl 10.00 och är tillbaka hemma kl 19.00. 
Imorgon kommer jag att skriva om vad som hände idag. Nu ska jag vila för kvällen och imorgon ska jag vara  tillbaka Kl 09.00. 

Fortsättning om fredag 

Jag kom till avdelningen Kl 10.00 och blev direkt välkomnad av sköterskorna, de visade mitt rum och visade runt på avdelningen. Jag installerade mig på rummet och konstaterade med fasa att jag fått utsikt över Sahlgrenska´s största nybygge och ingången till hematologen. Jag hade hoppats få utsikt över botaniska trädgården. Men efter en stund insåg jag att utsikten var den bästa jag kunde få :). Här kan man se vilka som kommer, går och hur de arbetar med huskroppen. Det blir jättebra!.

Därefter togs en massa olika prover och läkarn kom. Vi gick igenom den nya behandlingen, som består utav cellgifter " Fludarabin" i dropp med start idag, och varje dag fram till Onsdag 29 Jan. På onsdagen börjar jag också med den tyngre behandlingen "Busulfan" tabletter, och den dagen har jag inte permis längre utan blir isolerad direkt och kommer troligen att vara det  2-3 veckor.

Efter samtalet med läkarn var det då dags för inläggning utav CVK, det gör man på röntgen.
Med hjälp utav ultraljud ser läkarn var han ska lägga den.  
En 20cm lång slang som man lägger in i en ven och kopplar till tre stycken "skänklar".
Strax under nyckelbenet på höger sida gick han in med nålen och stötte på problem med en gång, han kom inte rätt. Efter ett antal försök ( jättejobbigt för mig ) behövde han tillkalla en kollega och fråga om råd. Men goda råd hjälper inte alltid och efter tredje/fjäde försöket fick han ge upp och kollegan tog över, som visade sig vara expert på området.
Inför den nya läkarns ankomst ändrade man om skärmarna till ultraljudet, stolar och bord så han kunde arbeta i den ställningen han var van vid. Han granskade alla bilder och ultraljud väldigt nogrannt, jag fick lova att ligga alldeles still ( vågade knappt andas ), sen stack han in nålen och letade sig under nyckelbenet och vidare fram, till slut sa han "nu är jag framme" då hördes det en suck av lättnad ifrån sköterskorna som var med och assisterade. Därefter var det en del tricks för att få allt på plats och till sist sy fast arrangemanget.
Det hela tog  2.5 timmar, puhh det var jobbigt och mitt tålamod var det inte mycket kvar utav. Normalt tar det ca 40min - 1 tim.

Kom tillbaka till avdelningen vid 16 tiden. Sen skulle vi vänta på OK ifrån röntgen att CVK fick användas. Jag skulle få min första cellgiftskur i den...Middagen kom vid 17-tiden och inget svar ännu ifrån röntgen. Då bestämmde vi att inte använda CVK´n den här gången utan de satte droppet i en "Portacat" som jag har, en slags dosa som man sätter nål i för olika behandlingar, jättebra att ha så slipper man bli stucken i armarna.
Cellgifterna + Natriumklorid (för utspädning ) droppade in på en timma, sen fick jag äntligen gå hem.