30. nov, 2015

30 Nov. Dag 663. Rehab & Ögonbotten fotografering

I förra inlägget pratade jag om mina utomhus fortfarande prunkande blommor och att de kanske skulle klara sig till det här inlägget, men nej, frosten kom och ”tog” dom.  Allt är borta nu och istället har diverse utebelysningar tagit plats i trädgården.

Någon gång i veckan försöker jag gå mina promenader efter arbetet och på helgen, men det är riktigt trögt att ta sig ut i mörkret. Jag försökte mig på att springa lite en dag, men det gick inte så bra, kroppen kände inte igen sig i de rörelserna. Trots att jag har bra blodvärden nu, så blev jag alldeles trött och utmattad, det kanske är det som kallas ”dålig kondis”. Jag tar tag i springandet till våren istället.

Vecka 47 var jag på Rehab i Falköping, Mössebergs kurort. Det blev en härlig vecka. Mösseberg har en fin spa avdelning,  en fin bassäng och tillhörande bubbelpool och bastu. Ett litet gym och en egen sal för boll-träning och annan gympa/avslappning.
Vi hade ett ganska så fulltecknat schema och det tycker jag om, men det fanns även utrymme för egen tid/reflektion.
Incheckning var på söndag kväll. Direkt på måndag morgon hade jag inskrivning hos sjukgymnasten. Han ställde frågor om hur jag mådde och om jag ville träna på något speciellt sätt. Jag fick ett bra schema att följa. Gymmet har gå-maskiner, crosstrainers, cyklar och alla andra ”maskiner” för att träna ben, armar, rygg och mage. Varje dag var det obligatoriskt att träna på gymmet. Det blev en positiv upplevelse för mig att känna att jag inte var så svag som jag trodde, och det kändes skönt att få lite träningsvärk. Så fort mitt immunförsvar är bättre, så ska jag börja på gymmet.
En morgon hade vi ett ”Medicinskt Yoga” pass, det har jag aldrig testat förut. Vi fick lära oss ”basic”, hur man kan sitta, hur man ska andas och blunda och se sitt ”tredje” öga (mellan ögonen). När man andas finns ett mantra man ska upprepa för sig själv, vid inandning tänker du SAT och utandning NAM. Jag har provat några kvällar nu när jag ska sova och det funkar bra. Kanske som att ”räkna får”.
Träning på boll hade vi en dag, väldigt bra för balansen. Jag har en boll hemma som inte är använd på ett tag, tror att jag tar fram den nu.
Bassängträning var det vid ett par tillfällen, men det kunde jag inte vara med på pga smittorisken. Istället bastade jag ”aroma bastu”, en fuktbastu med någon välluktande olja som puttrade vid aggregatet, sååå mysigt !
Vi hade en del föreläsningar också bl.a ”Äta för livet” en dietist pratade om maten och dess påverkan på oss, väldigt intressant. En annan föreläsning handlade om ”Smärta” och hur man kan tänka kring det. Ytterligare hade vi ”Medveten närvaro” också väldigt intressant, hur vårt tänkande mer eller mindre påverkar oss och vilken kraft tanken har både positivt och negativt.
Området kring Mösseberg är väldigt naturskönt, så när det var tid över på schemat så var vi flera som gick ut och promenerade, både med och utan stavar.
Att utöver allt det här med träning, föreläsningar och promenader också bli bjuden på frukost, lunch och middag var fantastiskt, vilken lyx.  

Idag var jag på Mölndals sjukhus för en ögonbottenfotografering. De droppar något i ögat som öppnar pupillen. När pupillen är helt vidgad får man riktigt svarta ögon, och det ser ut som om man är drogad. De tog lite olika bilder på ögonbotten och hornhinnan, dessa skickas sedan till min ordinarie ögonläkare på Sahlgrenska. Jag trodde att jag idag skulle få träffa en annan ögonläkare för en ”second opinion” men så blev det inte?
Det här problemet med ögonen att de är torra, värker och jag ser dubbelt är så påfrestande. Jag har inga glasögon som fungerar riktigt bra. Terminalglasögonen är väl de som funkar bäst men bara när ögonen vill. Jag blir så okoncentrerad, frustrerad och känner mig fumlig när jag har det så här. En eftermiddag på arbetet kunde jag helt plötsligt inte läsa mina mail, alla bokstäver var en enda röra, och jag blev så ledsen, det kändes som att nu orkar jag INTE mer och det ”berömda” tålamodet var borta.
Min arbetskamrat fick läsa och skriva istället för mig,,,Puhh…..hoppas, hoppas att det vänder snart. Nu när jag skriver det här inlägget, är allt en suddig massa och vid den här tiden värker det runt ögonen.  

I övrigt mår jag bra, men är fortfarande orolig för hur mina prover ska vara vid nästa besök hos BMT. Jag försöker känna efter i kroppen om de kanske har stigit, men det är svårt när man har de här nivåerna, det var lättare när man lågt riktigt lågt i blodvärde, då kunde man känna stor skillnad efter t.ex en blodtransfusion.
Läkaren ringde mig efter förra besöket och tycke att jag inte behöver vara orolig, vi hade ett långt och bra samtal, men det är svårt att inte vara orolig, jag vill ju att allt ska vara bra nu.

Jag ska försöka få tag i BMT den här veckan för att få en tid innan årsskiftet. Så snart jag får reda på tiden lägger jag ut den till Er.   

Önskar Er alla en härliga Advents söndagar.