9. dec, 2015

09 Dec. Dag 672. Utslussning ifrån BMT. Sänkt kortison

Nu börjar utslussningen ifrån BMT.
Den här tiden jag hade idag, bokade jag själv hos ”Kontaktpunkten”. Jag frågade KP om jag fortfarande skulle gå till BMT och läkaren där? och på det svarade de Ja! Själv tyckte jag det verkade konstigt, eftersom då hade BMT kunnat boka mig som vanligt? Mycket riktigt, när jag kom till BMT idag och satte mig ner i väntrummet kom efter en stund sköterskan. Hon hade ingen bokning på mig, utan menade att jag troligtvis nu skulle gå över till Hematologens avdelning och där träffa läkaren. Jag är väl bekant med avdelningarna vid det här laget så det var inga problem att gå ”över”.
Idag träffade jag alltså läkaren först och efter det skulle jag lämna prover. Läkaren skrev en lapp med vilka prover som skulle tas och efter besöket tog jag lappen och gick till hematologens provtagning, men Nej, där kunde de inte ta proverna??
Utan nu skulle jag tillbaka till BMT´s avd för att lämna prover? Ja, Ja, det finns väl någon administrativ/ekonomisk förklaring till hela tillvägagångssättet som jag inte förstår mig på.
Alltså, Kontaktpunkten vet inte riktigt hur det går till.   

Eftersom besöket hos läkaren var först idag, och proverna skulle lämnas efteråt så hann klockan bli halv fyra, vilket gjorde att jag inte fick några svar idag. Imorgon ringer jag BMT och jag hoppas att svaren är bra. Jag gör ett kort inlägg imorgon så ni får veta resultatet.

I början på förra veckan hämtade jag en remiss hos Gyn avdelningen för att en än gång lämna ett CA-125 prov (tumör markör). Att lämna provet är helt initierat utav mig. Jag har haft smärtor över äggstockar och livmoder en längre tid, och eftersom läkarna säger att efter en stamcellstransplantation kan det finnas ökad risk för någon annan typ utav cancer, så blir jag såklart orolig.  Läkaren ringde i måndags med provresultatet och det visade sig att provet var bra, puhh…Hon förstår min oro och har ett förslag till mig om att göra ett gen-test. Alltså ett test som visar om jag skulle ha någon ärftlig  gen som skulle visa på förhöjd cancerrisk i området. Operation är såklart också något vi disskuterar och planen är att i början på året ta upp frågan med kirurgen. Läkaren menar att om jag kan undvika en operation så är det bra, eftersom det trots allt alltid är en risk med det. Jag får ta ett beslut efter gen resultatet och konsultation med kirurgen.  

Vid förra besöket hos BMT lämnade jag ett prov som skulle kontrollera mitt immunförsvar CD4/8,
detta mäter mina T-celler (”mördarceller”).   
Normal värde är 0.3 – 1.4. Mitt resultat var 0.16. Ca hälften utav det lägsta.
Det innebär att jag måste äta antibiotika och virusskyddande medicin ett bra tag till. Matrestriktionerna gäller fortfarande, ingen mögelost, ingen gravad lax, försiktig med skinka i plast förpackning, försiktigt med buffé mat, o.s.v.
Jag måste också vara försiktig med byggdamm, eftersom i gammalt trä kan det finnas någon typ utav svamp som kan sätta sig i lungorna och det vill man inte riskera. Alltså inga större ombyggnationer här hemma inom den närmaste tiden.  

Det hade inte kommit något svar idag på min ögonbottenfotografering jag gjorde på Mölndals sjukhus 30 Nov, jag får tåla mig ett tag till.

Dagens besök hos BMT resulterade i att läkaren sänkte kortisonet, nu ska jag ta 2.5mg varannan dag.Skulle ögonen bli sämre måste jag gå tillbaka till 2.5 mg varje dag. Jag hoppas att ögonen inte blir sämre nu, utan att jag snart får ett slut på det här eländet med torra och värkande ögon. 

Återbesök hos BMT blir nu inte förrän om tre månader. Känslan utav att inte gå till sjukhuset minst en gång i månaden är en blandning utav olika känslor. Känslan utav oro eftersom jag varje månad inte får provresultat. Men också en känsla utav triumf att ha kommit så här långt och att snart faktiskt kunna slappna av. (vad det gäller BMT)      
Jag måste bara tro på mig själv och känna mig lugn i min situation, så ska allt säkert gå bra.

Nästa besök hos BMT blir inte förrän om tre månader, men jag skriver ett inlägg tidigare, fredagen den 22 januari kommer nästa inlägg.

Imorgon hoppas jag kunna få dagens provsvar.

Önskar Er allt väl, jag skriver imorgon igen.