3. feb, 2014

Måndag 3 Februari. Dag -1 . Stamcellerna på plats redan ikväll

(mina inlägg ifrån 1feb o 2 feb har lyckats försvinna,,,,får se om jag kan få tillbaka dom)

Inatt fick jag sova ända till kl 06.00. Skönt. Då var det provtagning som vanlig. Idag fick jag sandimun, det är ett läkemedel som ska miminera frånstötnings problemen. 3 flaskor på dropp jämt fördelade över dagen. 1 flaskan sattes kl 0600. Och inte att förglömma, vätskedroppet.  Går upp ca 3kg i vätska på det....mycket spring till toan. 

Sandimun kommer man hela tiden sedan att justera så att det inte blir en stor GVH - Graft Versus host . Alltså de nya stammcellernas reaktion mot mig.    

Kl 08 kom de för att pre-mediniera mig för nr2 utav anti-kroppsbehandligen i dropp, panodiltabletter och kortison i dropp. Efter detta gick jag upp och duschade och ser då någon reaktion på kroppen som ser ut som nässelutslag, visade det för läkaren på ronden men hon oroade sig inte över det och allt erftersom dagen gått så har utslagen försvunnit.
Nu startade vi 2.a antikroppsbehandlingen med övervakande provtagning varje halvtimme, och precis som igår hade jag hela tiden bra tryck, puls och syre. :)

Vännen CA kom och hälsade på efter lunch, det var trevlig att prata med någon ifrån "utsidan" en mysig stund med kaffe och choklad. 

När CA gått, satte jag mig och cyklade lite samtidigt som jag körde hantlar, får passa på medans man kan, sen tog jag min dagliga duchs nr 2.
Middagen kom vid 17..00 och idag var första dagen jag kännde att det brännde i matstrupen när jag skulle svälja,,så nu börjar det snart.


Imorgon vid ca 13.00 tiden börjar de nya cellerna att droppa in, och därefter är det bara att vänta i ca 14 dagar på att de ska hitta till benmärgen och börja producera nya frächa blodkroppar, och det är viktigt att de  nya blodkropparna känner sig "hemma" och inte börjar frånstötning.
Likadant ska dessa mogna cellar jag får nu i droppet inte bråka. Det är "Perifera Stamceller" vilket betyder att man skördat cellerna ut ur donatorns blodbana, istället för att suga ut 05- 1 L märg.
För och nackdelar med perifera stamceller, de är alltså "vuxna" och det positiva är att de kan snabbare skapa vita blodkroppar och på så sätt får jag tillbaka mitt immunskydd.  
Nackdelen med perifera stamceller är att de "känner inte igen sig" och kan ge mig hårdare GVH. Den här tiden som kommer nu är ett utav de kritiska momenten, när jag inte har något eget skydd. Jag kommer att blir kontrollerad med massor utav blodprover den här tiden i jakten på eventuella bakterier. 

Det kan blir många olika GVH nu framöver, och lite gvh reaktion vill man ha, det betyder att de nya cellerna tar död på mina gamla, och förhoppningsvis vinner de kriget så jag blir av med mina sjuka celler.

Redan ikväll kommer en Tysk kurir till Landvetter med cellerna. Väl på Sahlgrenska tar min kvällsköterska emot honom och får lådan. Därefter kommer Biomedicinska analytiker ifrån labbet och hämtar den, var de gör med cellerna har jag ingen aning om.??
och vid ca 13.00 får jag cellerna till mig. Det känns högtidligt att en annan människa ställer upp så här.
Han har ju fått medicinsk behandling så hans benmärg ska värka ut celler i blodbanan, för att de ska kunna skörda så mycket som möjligt, och jag vet att han kommer att ha ont i sitt skellett flera dagar. Så småningom ska jag skicka honom ett tackkort.     

Idag fick vi nya lakan till sängen, dessa ska jag byta till nu och sen krypa till kojs. Det blir en mycket spännande dag imorgon.....Kram till Er alla.