28. feb, 2014

Fredag 28 Februari. Dag+24. Utskriven.

I natt har jag faktiskt sovit hyfsat. Fick Sandimunet kl åtta igår kväll, så värmepåslaget kom något tidigare vilket var bra. Jag tog insomningstablett vid strax efter tio. Vi provade med 7.5gram istället  för 5gram som jag tagit tidigare.  I natt skulle de inte ge mig någon antibiotika kl 02 och vetskapen om att man inte ska bli störd gör att det känns lugnare att somna. Men jag måste säga att jag inte märkte mycket utav insomningstabletten.
Somnade så småningom, vaknade kl 02 (typiskt) somnade om och sov gott till kl 06, när de skulle ta alla blodprover.

Sen var det som vanligt idag, dagpersonalen väckte mig 8.30, fick min frukost och alla mediciner. Låg och drog mig i sängen, tittade på nyheterna och sen gick jag upp och duschade. Allt i sakta mak.

Ronden kom vid tiotiden och läkaren tyckte jag kunde åka hem idag, JIPPI!!
Nu har vi koll på proppen och värken, jag fortsätter med en stor dos Fragmin 10000 IE/04ml två ggr/dag, och smärtstillande när det behövs.
Den olyckliga händelsen med Cvk´n och proppen har verkligen tagit all focus ifrån min grundbehandling.
Idag fick jag reda på ifrån sjukgymnasten att den strumpan jag har på armen och handen kommer troligtvis att behöva sitta på ett år!. Jag frågade henne om jag skulle ”glömma” framöver, vad händer då?  Hon menade att har jag fortfarande vätska i armen som blir kvar länge så bildas det fettvävnad som senare är svårt att få bort, armen kommer att bli tyngre, känslig och med dålig cirkulation.  Så det är bara att ”rätta in sig i ledet” och använda strumpan.

För att säga något om min behandling så pekar allt åt rätt håll, än så länge, det är många stadier som jag ska igenom innan man kan blåsa ”faran över”. Nu ska jag vara uppmärksam på GVH (Graft-Versus-Host) alltså att de nya cellerna inte känner sig hemma och försöker stöta ifrån delar av mig.
Lite GVH är ok att få, t.ex röda prickar på kroppen och att fjälla i handflatorna, men en akut GVH vill man inte ha, den sätter sig oftast i tarmarna, det kan bli en allvarlig komplikation.

På måndag ska jag lämna ett prov som heter chimerism det tas ca en månad efter transplantation. Provet mäter andelen donatorceller i blodet, det svaret kommer jag att vänta på med spänning.  
Om ca tre månader blir det troligen benmärgsprov och det kommer bli jätte, jätte spännande.
Framöver måste jag vaccinera om mig mot alla barnsjukdomar(allt är borta), hela programmet precis som ett litet barn.

Innan jag åkte hem idag behövde jag två påsar blod, Hb´t hade sjunkit till gränsen 80, det känns skönt att vara påfylld till helgen, har jag tur så hinner mina röda blodkroppar snart ikapp och då behövs inget mer blod.

Värdena upp något idag.

Hb 80 (ner 0,4)
Vita 3,0 (upp 0,3)
Neutrofila 2,1 (upp 0,2)
Trombocyter 161 (upp 0,10)

Innan läkaren skrev ut mig gick vi igenom läkemedelslistan igen. Jag tror vi får vara två stycken här hemma som kontrollerar dosseringen, eftersom det är olika sorter och antal tabletter morgon / kväll. Puhh.

Strax efter två kom mannen och vid halvtre tackade jag för mig och vinkade hej då.
Skönt idag är jag utskriven ”på riktigt”.  Skulle jag behöva prata med avdelningen så finns det dygnet runt jour och tillgång till läkare, det är en trygghet måste jag säga.  
Det är så obeskrivligt skönt att komma hem efter man varit inlagd på sjukhus en längre tid.

Jag har beställt sjuktransport till måndag, ensamåkare eftersom jag är infektionskänslig, bilen ska hämta mig här kl tio, vi får se hur det kommer att fungera, kanske blir en rolig historia? Vi får se.

Vänner ! Jag tar ledigt ifrån bloggen Lördag & Söndag och skriver igen på måndag.

Önskar Er alla en Trevlig Helg !