8. jul, 2016

8 Juli. Dag 899 Semester !!.

Semester !!... Första semestern som frisk sedan min diagnos 2004.
Egentligen började allt 1998, men det förstod jag inte då, det var så populärt att ”gå in i väggen” vilket jag trodde drabbade mig under de åren fram till 2004.
Semestrarna under 2004 - 2013 var alltid lika efterlängtade. Att vara trött och anemisk dygnet runt kan ta knäcken på vem som helst.Inte för att jag blev piggare då, men jag kunde bara ”finnas till” utan krav.  

2014 och 2015, var jag sjukskriven (som ni vet) och under fortsatt behandling med mycket mediciner och provtagningar. Somrarna var härliga men oron för återfall tyngde mig. Alla ni som läser min blogg vet hur jag slitits mellan hopp och förtvivlan.

Nu sommaren 2016 känns allt annorlunda, 899 dagar efter transplantation och efter 10 månader i arbete så känner jag mig pigg, stark och kan hålla fokus hela dagarna. Jag hoppas det håller i sig ett bra tag nu, så jag får andrum ifrån cancer tankarna.Det är första sommaren sedan 2004 som jag känner att jag egentligen inte behöver semester, men självklart ska det bli härligt att vara ledig, det har man nytta av senare när hösten ”knackar” på dörren.

23 Juni var jag hos ögonläkaren på Mölndals sjukhus. Ögonbotten fotografering gjordes utav ”gula fläcken”. Bilden visade ingen större förändring utan det var bra. Det som inte var bra är hornhinnan.  
Ögonläkaren skakade bara på huvudet och uttryckte oj, oj, oj, jag tycker såååå synd om dig, jag ser att dina ögon är som en skitig vindruta, där vind rutetorkarna  inte gör någon nytta hur mycket man än spolar och spolar. Det är tydligt att ögonen fortfarande är påverkade utav GVH (frånstötning utav donatorn). Ögonläkaren vill nu skicka mig till hornhinne läkaren för att se om de kunde komma på något som kan hjälpa mig.  Hon började prata om ciklosporin, den medicinen jag åt de första 1.5 åren, immunhämmande medicin (hålla tillbaka donatorn), men det vet jag inte om jag vill, vi får se vad som sägs. Jag känner att jag är lyckligt lottad om jag bara har ögonen som en kronisk GVH, jag kan trots allt leva med det, bara jag inte glömmer mina ögondroppar. Dropparna måste vara med var jag än går, utan dom får jag troligtvis blunda hela tiden.  

Veckan efter midsommar kände jag att en urinvägsinfektion var på gång IGEN !
30 Juni lämnade jag ett prov hos min gynekolog och det visade återigen på samma bakterie som förra gången. Fy sjutton !! Vad gör man?? Jag har försökt med tranbärskapslar och citronvatten men det hjälper bara för stunden.
En vän gjorde ett inlägg förra månaden om ett recept med äpplecider vinäger och honung i ett glas vatten, får prova det nästa gång, tack för tipset !
Gynekologen säger att fortsätter infektionerna finns medicin som kan underlätta, men att de inte vill ordinera den förrän problemet blir större. Jag tror att jag kan kvala in där nu ”som stort problem”  ,,,men ska försöka dricka citronvatten till maten och äta mina tranbärskapslar och kanske kan jag hålla undan den förbaskade bakterien.  

Idag ringde jag till BMT och fick en tid den 24 Augusti kl 15.00. Veckan före läkartiden ska jag besöka ”sticket” på Sahlgrenska för provtagning. Sedan ska det bli intressant att få sina provsvar ihop med läkarbesöket.

Mediciner jag fortfarande äter. 

Aciklovir – mot svamp 2 ggr / dag
Bactrim – antibiotika 1 ggr / dag
kalciopos –mot benskörhet 2 ggr / dag
Alendronat – ”””””””””” 1 ggr / vecka
B12 – 1 ggr / dag
Tamoxifen – antiöstrogen 1ggr/dag.

Ögondroppar – Artelac, Oculac, Optigel och biontears.

Hoppas någon utav dessa mediciner kan tas bort vid nästa läkarbesök.

Nu ska jag njuta utav mina lediga sommar veckor.
Nästa inlägg blir fredag den 26 Augusti.
Det blir mitt sista inlägg om inget anmärkningsvärt hänt och om jag kan slita mig ifrån er 🙂

Önskar er alla en härlig Juli & Augusti. Hoppas det blir så där härligt som det bara kan vara i vårt avlånga land.