21. maj, 2014

21 Maj. Dag +105. Svaret ifrån tre månaders benmärgsprov.

Det har varit en lång väntan dessa två veckor sedan 7Maj då jag lämnade benmärgsprovet. De två sista nätterna har varit oroliga och sömnen har inte varit den bästa men idag var det då äntligen dags att få ett första besked.
På morgonen idag och på förmiddagen innan besöket var jag så nervös att jag nästan kröp ur skinnet. Mina två ”figurer” slogs om uppmärksamheten, negativt och positivt om vartannat.

I väntrummet ser man sköterskorna och läkarna arbeta, komma och gå, man undrar, vet de något ?? vad ska hända ?? Till slut blev det min tur. Första frågan ifrån läkaren var, - hur mår du ?
jag svarade att jag mår bra, vilket jag gjort den sista veckan utav dessa två. Första veckan var väldigt trasslig med mycket illamående, ont i magen och några spyor, har ingen aning om vad som hände där? Men i alla fall,, nu sista veckan har jag mått bra.
Jag berättade för läkaren att jag var mest nervös för benmärgssvaret, hon tittade lite förvånat men sa samtidigt att hon förstod det, sen säger hon ALLT SER BRA UT ! så här långt, jag trodde inte mina öron,  hon pratade på om alla möjliga provsvar och celler medans mina tårar rann och all spänning jag burit på skulle plötsligt ut,,,  jag hörde inte någonting av vad hon sa. Efter en liten stund fick hon ta om det igen.
Jag ska försöka förklara men allt är så avancerat så man förstår inte.

Chimerism har jag skrivit om tidigare och då har det gällt chimerism i mitt blod som varit på 60% (antal donator celler), samma sak nu, fortfarande ingen ökning i blodet, däremot har de tagit chimerism i benmärgen också och där är den 89% donator celler, det är bra, men dom hade velat ha 100% efter tre månader, men ingen panik.  Varför det inte ökat i blodet tror man beror på sandimunet som håller tillbaka och ska skydda mot akut GVH. Nu sänker de sandimunet ytterligare och menar att lite GVH troligtvis kommer nu. Därmed ska antalet donator celler i blodet också öka.

Sen kommer vi till svaret kromosomförändringar, där var den ursprungliga sjukdomen att kromosomen 5q- (Fem Q minus)  ”tappat” ett ben och gett mig bl.a grav anemi.  Nu tittade man i 200celler och hittade inga sådana felaktiga 5q- kromosomer. Helt fantastiskt! men vi ska inte ropa hej ännu. Det här är helt klart ett framsteg, men jag har svårt att mentalt ta in informationen att de skulle vara borta helt eftersom jag haft sjukdomen i snart elva års tid.  

Därefter kommer vi till det här med blaster.  När jag fick en ”halv” leukemi strax före transplantationen i December hade jag 11% blaster och fick ta cellgifts sprutor mot det innan jag blev inlagd.
Nu har de räknat på 750celler och funnit att jag har 4.7 % blaster? men det ska jag inte oroa mig för i nuläget säger läkaren, de tror att dessa kan försvinna på sikt? Om jag förstod det hela rätt så är det inte riktigt samma som leukemi blaster, men vi måste hålla koll på dom och för att vara på den säkra sidan ska jag göra om benmärgsprovet inom två månader.
Ett utav de skriftliga svaren jag fått med mig hem avslutas med ” inga tecken på akut leukemi” , och  ”blastökningen är ett observandum”.

Idag känner jag mig glad och lättad. Trots att det går lite trögt för mig och mina prover, så känns det som om det här faktiskt kan ”gå vägen”.
Det finns ju naturligtvis i bakhuvudet att skiten kan komma tillbaka, men det ska jag inte tänka på nu.

SO FAR SO GOOD !

----------------------------------------------------------

En del utav proverna hade gått ner idag, men det känns ok.

HB 101 (ner 1)
Vita 1.7 (ner 0.5)
Trombocyter  83 (Upp 4)

Till nästa besök på Sahlgrenska om två veckor hoppas jag att mina värden stigit något och att jag fått lite GVH  t.ex prickar på huden, torra ögon eller mun, fjälla i handflatorna m.m. Man kan få allt möjligt konstigt, men bara det inte blir akut.

Tack alla ni som på olika sätt ”peppar” och stöttar.
När jag ”sjunkit för djupt” har jag kunnat tänka på alla de kloka orden jag fått och då kunnat ”klättra” upp igen.  

Nästa inlägg blir om två veckor tisdagen den 3Juni. Sommar och semester närmar sig med stormsteg.

Önskar Er alla en varm och skön avslutning på Maj månad.