12. jul, 2014

11 Juli. Dag +155. Bra blodvärde !!

Då har vi ett varmt och soligt Sverige, visst är det härligt men som vanligt är man inte beredd på värme uppåt 33 grader, puhh , puhh.
Eftersom jag fortfarande inte får vistas i solen så är det svårt att besöka havets klippor och stränder där avsaknaden utav träd är tydlig. Insjöar däremot fungerar alldeles utmärkt så i onsdags for vi på utflykt till en sjö, jag hittade skugga under ett träd och övriga familjen vistades i solen. Ett par härliga svalkande timmar fick vi där. Peruken fick stanna hemma det var alldeles för varmt för den. Nu har jag lite fjun på huvudet och det får duga på sådana utflykter. 

Linne hatten/mössan med skärm, svarta solglasögon, tunn tunika med långa armar och tunna långa shorts är min strand ” outfit” det fungerar bra men jag ser troligen inte riktigt klok ut,,, men bryr mig faktiskt inte, det får vara betraktarens problem i så fall.      

I förra veckans inlägg berättade jag att kortisonet gjort mig lite pigg och jag hade svårt att sova de första dagarna. NU!  har det blivit alldeles tvärtom. Morgonen och förmiddagen är jag trött och helt ”groggy”, inte förrän framemot två tiden ”vaknar” jag till. Jag tog upp det med läkaren idag och han sa att vissa människor blir tvärtemot, alltså trötta och ibland till och med deprimerade, jag känner mig inte deprimerad i alla fall mest bara trött. Tröttheten är jag van att kämpa med sedan mina tio år med anemi,  men nu när mina blod värden är så bra så skulle det vara helt underbart att vakna en morgon och känna sig utvilad, det minns jag inte när jag gjorde sist. Önskar att den morgonen kommer snart, det kan inte vara långt borta nu.   

Värken i benen har envist fortsatt den här veckan, likaså ”surret” som blir när jag böjer huvudet/nacken mot bröstet. Idag fick jag äntligen en tid till Magnet röntgen, nästa vecka på tisdag blir det av. MR är en röntgen som tar lång tid (jag har gjort det en gång för flera år sedan) man läggs och spänns fast på en brits, får hörselkåpor eftersom maskinen ”dunkar” och väsnas, förhoppningsvis lite musik i öronen också. En trygghets knapp i handen om man får panik.
Man kan förklara enkelt att MR maskinen är STOR och rund med hål i mitten, där i mitten blir man inkörd på britsen och just i det läget är det bra om man inte har klaustrofobi.
Bilderna man tar är omfattande, hela huvudet och ryggen kommer att skiktas upp bit för bit, den här kameran missar ingenting. Bildtagningen tar ca 40-60minuter, skitjobbigt faktiskt.    

Gvh´n (frånstötning) i munnen har inte blivit bättre utav kortisontabletterna, snarare tvärtom det är sårigt och värker, så min läkare tillkallade en odontolog  till BMT för att titta i min mun.  Hon tyckte att sår i gommen, insidan kinderna och tandköttet var mycket Gvh och att jag skulle sköja med flytande kortison. Nackdelen med det är att man då troligen får svamp i munnen och för att motverka svampen blev det en tablett mot svamp. Men hjälper behandlingen så får det vara värt det, för som det är nu i munnen så smakar allt jag äter och dricker väldigt konstigt.

Gvh´n i levern har blivit bättre, så dosen utav kortison är nu sänkt ifrån 50mg till 25mg. Hoppas det ger med sig så jag slipper kortisonet helt. 

Idag tog man en nytt  schimerism blodprov (antal donatorceller i blodet) det blir spännande att få det svaret om ett par veckor. Schimerismen har tagit lång tid i mitt fall och segat sig upp, började på en låg procent 60% därefter blev det 77%, nu håller jag tummarna för att det gått över 85% den här gången.

Nästa vecka blir det ett nytt benmärgsprov på tisdag samma dag som MR. Direkt efter röntgen lägger jag mig på en ny brits och lämnar lite märg. Är det något som är spännande så är det svaret på dom proverna.  

Värdena idag var hur bra som helst förutom trombocyterna (får blodet att levra sig) läkaren vet inte riktigt vad det beror på, vi får avvakta. Så fina övriga värden har jag inte haft sedan jag var frisk för ”hundra år sedan”.

Hb 124 (upp 7) !!
Vita 5.3 (upp 0.5)!!
Neutrofila 4,0 (samma)
Trombocyter 65 ( NER 23 ) ???

Mitt nästa inlägg blir på tisdag 15/7.

Önskar Er en trevlig helg! Och fortsatt härlig sommar!