2. sep, 2014

2 Sep. Dag +208. Virus i näsan.

Jag har haft en lugn och behaglig vecka sedan förra inlägget, inget speciellt har hänt. I lördags hade vi besök utav vännerna SN+SN och SL+AL, sist vi sågs låg jag inlagd på Sahlgrenska. Nu var det roligt att kunna träffas under helt andra förhållanden.

I måndags (igår) var det äntligen dags för besöket hos ögonläkaren. Hon konstaterade direkt bindhinne inflammation under båda ögonlocken i båda ögonen, likaså att det var mycket Gvh (frånstötning) i båda ögonen. Jag frågade om den gula vätskan som är i ögat främst på eftermiddagarna, hon förklarade kort att det är döda celler? Jag frågade inte mer om det.
Nu ska jag droppa kortison 3ggr/dag i tre veckor till att börja med. Droppa Artilac (välgörande droppar) varannan timme och sen en salva till natten. Salvan var skön att ha i ögonen på natten. När det var dags för nattens toalettbesök så satt inte ögonlocken fast på ögat utan det gick att blinka.  Hoppas nu också att kortisonet hjälper så jag slipper gå runt och kisa hela dagarna och att synen blir något klarare.

Som jag skrivit tidigare så känner jag mig starkare och har mer ork för varje dag som går, ingen syrebrist och ont i leder längre. Men tyvärr så vill inte ryggen vara med riktigt än och jag vågar inte gå några längre promenader. I helgen fick jag någon sorts kramp i mitten utav ryggen som fullkomligt tog musten ur mig, sedan dess kan jag inte sitta normalt, röra mig normalt, eller vända mig i sängen normalt. Tror kanske att det kan vara en kombination utav dåliga muskler och att jag har hostat i 2-3 månader nu. Hosta brukar kunna kännas i ryggen efter så lång tid. Alvedon får duga till att börja med.

Idag fick jag svar på förra veckans näs, hals och slemprover. Näsan innehöll ett rhinovirus som inte ska vara där, viruset orsakar infektion i de övre luftvägarna. Man hittade normala mängder med Stafylokocker. Slemprovet ifrån min hosta visade inget alarmerande. Bra !
För att ta kål på rhinoviruset skrev läkaren ut ytterligare en antibiotika till mig,  Avelox 400mg.
Jag frågade om lungGvh  som jag skrev om i mitt förra inlägg, Obliterativ Bronkolit. Men mina lungor låter normala och jag kan andas normalt så just nu finns det inget som pekar på OB. Skönt! Jag blev allt lite orolig när jag läste om OB.  Läkaren tyckte däremot att jag ska göra en spirometri på lungorna. Man mäter volym, inandad luft, utandad luft, hastigheten på den lungvolym man har etc… Jag har gjort det här tidigare och det är en väldig massa olika munstycken man använder och det är på bestämda signaler du ska andas in, ut osv. Med spirometrins hjälp hittar man olika lugnsjukdomar såsom astma, olika fibroser och KOL.   

Idag höjde läkaren  sandimunet, på grund utav den starka Gvh´n jag har i ögonen med ytterligare 25mg, till totalt 50mg x 50mg, sandimunet håller tillbaka donatorn så jag inte ska få ännu mer eller någon annan typ utav Gvh. De mäter vid varje besök koncentrationen utav sandimun i blodet. Jag låg lågt i koncentration nästan inte märkbart.

Kortisonet sänktes ifrån 15 mg till 12.5 mg, skönt ! sänkning utav kortison ska gå sakta, så det dröjer ett tag till innan man är utan det helt.

Det är mycket mediciner och klockslag att hålla reda på nu.

06.30 – Kortison – Prednisolon.
08.00 – Kalktablett – Kalcipos.
08.00 måndagar – mot benskörhet – Alendronat
09.00 – Ögonkortison – Opnol.
Efter nio - Varannan timme vanliga ögondroppar.
10.00 – Antibiotika-Bactrim & Avelox. Virusskydd – Aciclovir. Immundämpande – Sandimun. Mot svamp – Fluconasol.

14.00 – Ögonkortison
18.00 – Ögonkortison
20.00 – Kalktablett - Kalcipos
22.00 -  Aciclovir och Sandimun.
Läggdags – Ögonsalva – Oculentum simplex.

Det är lite grann att ”tugga” i sig under dagen men det funkar bra och ”peppar peppar” magen håller än.

Dagens provsvar var jättebra. Jag har inte haft så höga vita blodkroppar sedan jag var frisk.  

HB 120 (upp 2) !
Vita 5.5 (upp 0.5) !
Trombocyter 102 (upp 18) !!
Blodtryck 120/80 Bra !

Nästa besök hos BMT blir tisdagen 16/9, om inte det tillstöter något med hostan, då blir det besök redan nästa vecka.

Njut nu av den soliga septemberveckan vi har framför oss.