30. okt, 2014

30 Okt. Dag +266. Bra schimerism & Mer vaccin.

De två veckor som gått sedan förra inlägget har varit ungefär lika som alla de andra veckorna den sista tiden.
I takt med att jag mår bättre så tror jag att jag ska kunna vara som ”en frisk” människa, men riktigt så är det inte, jag måste vara försiktig med att inte bli smittad utav någon förkylning/influensa, immunförsvaret är fortsatt nedsatt och kommer att så vara ett antal månader framöver.  Orken är mycket bättre men inte ”hundra”. Det är tålamod som gäller nu. Det har varit några dagar de senaste som jag tyckt varit pest och pina, men det är bara att försöka ta sig i kragen och ”komma igen”.  De flesta dagar lyckas jag fylla med diverse små projekt, jag tycker det är viktigt att inte sitta/ligga stilla för mycket utan vara i rörelse, dagarna går fortare och det blir mycket skönare att sätta sig framför Tv´n på kvällen.

I måndags var jag hos ögonläkaren, Gvh´n i ögonen vill inte ge med sig, hon såg irritation både på hornhinnan och bindehinnan. Hon förklarade att ögat ska vara som ”ett ny putsat fönster” när hon ”tittar in” men mina ögon var mer som smutsiga vinterfönster, och hur sådana ser ut framåt våren vet vi ju alla. Det blir en ny omgång med ögon kortison i fyra månader.
Efter transplantationen och Gvh´n i ögonen så har min syn ändrats, jag ser inget på långt håll och inget på nära håll. Men att beställa nya glasögon nu är ingen idé säger ögonläkaren, jag måste vänta tills hela kuren är över och att Gvh´n har lugnat sig. Framåt våren kanske jag kan få beställa glasögon, fram till dess får jag hålla tillgodo med läsglasögon man köper i affären.
Bilkörningen fungerar men det är allt suddigt, tur jag inte behöver läsa några skyltar för att hitta fram.

 (Gvh = Donatorcellerna försöker ”stöta ifrån”, de känner inte igen sig i min kropp, och ska ta bort allt främmande, så småningom vänjer de sig och accepterar sin nya miljö.)

Dagens besök hos Bmt var uppmuntrande, svaret på schimerismprovet (antal donator celler i mitt blod) man tog den 1/10 hade kommit. Utav alla de olika celler som de mäter så var antalet mina egna gamla celler knappt mätbara längre de var mindre än ett. >1. De hade inte funnit några elakartade celler den här gången heller, det är fantastiskt !!. Läkaren menar att ”ser det ut så här” så är risken för återfall minimal. Nu har jag alltså enbart donatorns celler. Jag gläds naturligtvis åt detta och skulle vilja hoppa och studsa utav glädje, men jag har svårt att ta till mig att jag nu kanske blir helt frisk. Att få vara eller bli frisk är inget jag tagit för givet. Det kanske inte är så konstigt att jag känner så efter att ha varit sjuk i mer än tio år och inte vetat hur det ska gå med mig. Men det är viktigt att inte oroa sig, det tar för mycket på krafterna och allt eftersom tiden går så vet jag/hoppas jag att oron kommer att bytas ut till mer och mer glädje.

Idag fick jag den efterlängtade stelkrampssprutan som tillhörde sexmånaders vaccinationen, likaså fick jag influensavaccin. Det känns bra att få bygga upp ”försvaret” nu i dessa tider utav hosta och snörvel.  

Värdena idag var lägre än förra gången men tolkas som likadana, ingen större skillnad.

HB 119 (ner 4)
Vita 4.7 (ner 0.3)
Trombocyter 108 (ner 19)
Neutrofila 3.5

Tryck 130/70
Njurarna 109 något högt, måste tänka på att dricka mycket vatten.

Kortisonet på 10mg/dag vågar de inte sänka ännu, jag kommer troligtvis att stå på den dosen en tid framöver. Än så länge har jag inga större problem med kortisonet det fungerar bra. Det är viktigt att de inte sänker dosen för snabbt då risken för akut Gvh blir överhängande och det vill man undvika.

Nästa besök och inlägg blir 13 November.  

Önskar Er alla en spöklig halloween och en trevlig allhelgonahelg.